Onze 7 beste TIPS
Voor de mooiste trouwdag!

We hebben in de afgelopen vijf jaar de eer gehad om bij talloze bruiloften aanwezig te mogen zijn en alle mooie momenten vereeuwigd!

En een dag mag duidelijk zijn, er is geen trouwdag hetzelfde. Elk bruidspaar maakt er zijn eigen unieke dag van, met elke keer weer een andere dagindeling, locatie(s), stijl en sfeer. Niets moet en alles mag! Gelukkig maar, dat maakt het alleen maar leuker en elke keer weer uniek.

We hebben super veel prachtige en originele ideeën voorbij zien komen, en helaas ook een paar kleine dingetjes die achteraf gezien een beetje onhandig of minder leuk waren dan geplant.

Hier hebben wij voor jullie dus onze DO’s and Dont’s verzameld.
Enjoy! En veel plezier met alle voorbereidingen en alle voorpret!

Liefs,
Jolanda & Michiel
       Luminant Weddings

 

 

N

TIP 01 - Zeg "JA" naar elkaar!

Het lijkt zo voor de hand liggend… jullie gaan met elkaar trouwen toch!? Maar uiteindelijk, vraagt de trouwambtenaar “wat is hierop uw antwoord?” en meestal, als iemand je een vraag stelt geef je diegene antwoord!

We zien dus nog vaak genoeg dat er twee maal “JA” word gericht aan de ambtenaar. Ja hij stelt dan wel de vraag, maar in dit geval kijk je liever je partner aan en zeg ja tegen hem/haar toch!? Dus, als er word gevraagd of jullie willen opstaan en elkaar de rechter hand willen geven, kijk elkaar aan, en geef ELKAAR het Ja-woord… niet de ambtenaar.

Tip 02- Zo selecteer de juiste leveranciers!

Zien jullie door de bomen het bos niet meer!?

Er zijn talloze Bloemisten, banketbakkers, trouwlocaties, ambtenaren en niet te vergeten… foto en/of videograven.
Elke leverancier is uniek en heeft een eigen stijl. De ene locatie is klassiek en de andere is weer industrieel, modern of midden in de natuur. De ene bloemist werkt heel strak en klassiek, de andere werkt met losse uitbundige veldboeketten. etc.

 1. Het product, stijl & kwaliteit
  ↠  Het werk/product/dienst en de stijl moet jullie aanspreken en de werkwijze bij jullie passen. Vaak hebben we het dan in eerste instantie over het YES gevoel. Jullie komen aan bij een locatie, jullie kijken om je heen en je denkt JA dit is het! Je probeert de jurk aan en voor je het weet stromen de tranen over je wangen! En je bekijkt een weddingclip van een videograaf en de video’s die je bekijkt van wildvreemd bruidsparen raken je!? Dan weet je, als dit jullie eigen dag zou zijn zou dat de herinneringen en emoties helemaal terug halen! Op dit punt kan het zijn dat jullie al een eerste selectie hebben kunnen maken van een paar leveranciers in elke cattegorie die in aanmerking komen om door jullie gekozen te worden.
 1. De prijzen
  ↠  Heel simpel, het moet natuurlijk in jullie budget/prijscategorie passen. Het ene bruidspaar geeft wel meer dan €9000,- uit aan de locatie, en het andere bruidspaar regelt een mooie stal en weide bij een boer in de buurt en geeft weer wat geld uit aan een prachtige feesttent… Het ene bruidje heeft een jurk van €3000,- het andere bruidje ontwerpt er zelf een en maakt deze samen met haar moeder! Een Weddingplanner? Of plan en regelen jullie alles lekker zelf! Een live band, dj-booth, of misschien wel een iPhone met een leuke playlist. Catering met buffet of BBQ voor iedereen of een 5 gangen diner met een select gezelschap. “Ome Henk” met zijn camera of gaan jullie voor zekerheid en huren jullie een professionele foto/videograaf in?

  Check op dit punt ook meteen alvast de beschikbaarheid , wellicht dat er dan opnieuw een aantal leveranciers afvallen. Maakt het kiezen weer wat makkelijker.
 1. De leverancier zelf (als persoon)
  ↠  Het is belangrijk dat er een klik is! Veel leveranciers zullen jullie tegen komen op de dag zelf. Je wilt gewoon niet dat de herinnering van jullie mooie dag vervuilt word door personen die niet bij jullie passen. Stel dat jullie geen klik hebben met de locatie manager, zou ik toch echt twee keer nadenken. Deze persoon loopt namelijk de hele dag rond op jullie trouwdag, en als jullie je gaan iriteren aan deze persoon kan ik vertellen dat dit echt een stoorzender is op jullie mooie dag. Dan denk ik dat het wel duidelijk mag zijn dat helemaal voor jullie video en fotograven er een klik moet zijn, deze personen zijn namelijk de hele dag om jullie heen. Het vangen van mooie plaatjes gaat moeilijk als er geen klik is.

Spreekt ons werk en onze stijl jullie aan? Vallen we binnen jullie budget/prijscategorie?
Maak dan snel een afspraak om ons even persoonlijk te leren kennen!
Op deze manier weten jullie zeker dat jullie de juiste keuze maken.

N

TIP 03 - Zo min mogelijk verschillende locaties!

Vier het liefst de hele dag op dezelfde locatie! Dat Scheelt zo veel tijd en verwarring!

We hebben wel eens gehad dat er zelfs een hele buslading gasten de verkeerde kant op is gereden en dus ruim 40 minuten later op de volgende locatie aangekomen waren! Gasten die tasjes en jasjes zijn vergeten op de vorige locatie. En natuurlijk niet te vergeten, mensen raken werkelijk uitgeput van zo’n heftige dag, helemaal als ze de hele dag van hot naar her hebben moeten gaan.

Het is natuurlijk allemaal super leuk, maar hoe rustiger en simpeler jullie het logistiek houden voor jullie zelf en jullie gasten, hoe minder vertragingen, verwarring en vermoeidheid er zal zijn, en hoe meer ruimte en tijd en energie voor gezelligheid en genieten van jullie prachtige dag!

Dus helemaal als jullie willen dat de gasten in de avond met de voetjes van de vloer gaan… Vermijd langdurige ritjes tussendoor.
Elke minuut in de auto is een minuut die jullie hadden kunnen gebruiken om te feesten en of te borrelen!

N

TIP 04 - Ceremoniemeester: Divide and conquer

Stiekem hebben we het soms echt een beetje te doen met de ceremoniemeesters van onze bruidsparen!

Hemeltjelief, wat een stress en geregel! We houden altijd de ceremoniemeester een beetje in de gaten om te checken of alles goed gaat. En dan niet perse met de planning van de dag, nee met de persoon. Het zal niet de eerste keer zijn dat Jolanda een huilende overweldigde ceremoniemeester van de wc moet plukken. En vaak met wat van onze tips en een “kop op, jij kan dit!” komt het altijd wel goed. Maar onderschat niet hoe stressvol het managen van zo’n dag kan zijn.

Afhankelijk natuurlijk van hoe complex jullie dag in elkaar zit is het soms gewoon niet leuk meer om dit iemand van jullie vrienden of familie aan te doen. En beter idee zou dan zijn om bijvoorbeeld wat taken te verdelen per dag-onderdeel.

Neem liever 2 a 3 ceremonie meesters die ieder een aantal taken hebben, dan dat alles op de schouders van 1 persoon rust. Minder stress en zo kunnen jullie ceremoniemeesters ook nog een beetje van de dag genieten!

N

TIP 07 - Gemeentelijk trouw-ambtenaar, Babs of BFF?

Wie doet jullie trouwceremonie!? Wij hebben een aantal variaties voorbij zien komen:

 

 1. Gemeentelijk trouwambtenaar: In alle jaren hebben we er welgeteld 3 hele goede voorbij zien komen, en de rest waren we niet heel erg van onder de indruk. Sterker nog, een groot aantal wist het voor elkaar te krijgen de ceremonie te verpesten door grove fouten te maken, verkeerde namen op te noemen, ringen te vergeten of gewoon het “verhaaltje” van het bruidspaar te verwarren met een ander bruidspaar. Dus tenzij je 100% zeker weet dat dit een hele goede is… zouden wij persoonlijk niet snel  deze optie adviseren.
 2. Babs: Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Deze trouwambtenaren werken op freelance basis, en doen dit werk met grote passie! Door een Babs in te huren kunnen jullie zelf kiezen welke persoon jullie huwelijk voltrekt! Op het internet zijn er veel te vinden, kies een babs waarbij jullie je goed voelen! (zie tip 2) Bij deze optie zijn jullie verzekerd van een geweldige ceremonie!
 3. BFF: Laat jullie Ceremonie invullen door een of meerdere sprekers uit jullie famillie! Wie kan beter jullie verhaal vertellen als iemand die jullie ook echt kent en jullie verhaal heeft mogen aanschouwen! Alleen het officiële gedeelte kun je dan door een ambtenaar laten doen of in sommige gemeenten kun je zelfs iemand eenmalig laten beedigen als Babs. Op deze manier is de ceremonie super persoonlijk en mooi!
N

TIP 05 - Maak je trouwdag "unplugged"

Super goed dat jullie je aan het oriënteren zijn op het inhuren van een fotograaf en/of een videograaf! Daardoor weten jullie zeker dat jullie dag goed is vereeuwigd en dat er geen bijzondere momenten verloren gaan. Of jullie nu voor ons kiezen of voor een collega van ons, jullie hebben het straks helemaal geregeld. En dat is zo ongelofelijk waardevol voor later!

Vaak zijn er op deze dagen mensen aanwezig waarvan jullie zo blij zijn dat ze er bij kunnen en mogen zijn als getuige van deze mooie dag! Maar nu zul je net zien dat juist deze mensen op het moment-supreme die enorme tablet uit hun tas pakken of de telefoon om dit mooie moment eventjes voor jullie te filmen! En dit doen ze uit liefde voor jullie. dus het is heel goed bedoeld. Ze willen het moment vangen. Wat ze helaas vergeten, is dat ze zelf onderdeel uitmaken van dit bijzondere moment, en dat ze hun gezicht bedekken met een zwart vlakje voor onze camera’s! Dat ziet er ten eerste niet mooi uit voor de foto’s die wij maken voor jullie, maar daarbij zijn deze bierbare mensen gewoon niet meer zichtbaar op jullie trouwfoto’s. En dat terwijl ze juist zo belangrijk zijn!

Zelfs als je denkt dat mensen dat “toch niet doen” of “dat snappen ze wel, dat dat niet kan” dan kun je nog wel eens tot de verassing komen te staan dat mensen zo onder de indruk zijn dat ze spontaan naar hun telefoon grijpen! En als een schaap over de dam is… juist!
Het zal niet de eerste keer zijn dat een bruidspaar door een “Haag van telefoontjes” gaat bij het lopen naar het altaar.

zo.ongelofelijk.zonde.

Herinner mensen er dus aan dat jullie graag hebben dat iedereen die aanwezig is van de dag mag genieten met hun telefoons veilig in hun tas met het geluid uit. Nodig mensen uit om te kijken met hun ogen, luisteren met hun oren, en voelen met hun hart. En dat voor de foto’s en video voor later helemaal gezorgd word.

N

Tip 06 - "First Look" Locatie!!!

Met andere woorden… Waar zien jullie elkaar voor het eerst!?

De traditie in Nederland is natuurlijk dat de bruid opgehaald word door de bruidengom (meestal bij haar ouders) uit Amerika is komen overwaaien dat het bruidspaar elkaar ziet bij het altaar… En er zijn nog andere alternatieven.

1. De bruid word opgehaald. Vaak vind de eerste ontmoeting dan plaats in de gang. Bij de gemiddelde nederlandse woning betekend dat: Tussen de kapstok, de trap, de schoenen en de Albert Heijn tasjes. Buiten mega veel licht binnen super donker, en voor ons als fotograaf de bijna onmogelijke taak om dit geheel te vereeuwigen zonder in de weg te staan of elkaar in beeld te hebben. Hoe dan ook lukt het ons toch altijd om er wat moois van te maken, maar het is natuurlijk het allermooist als jullie de bruidengom naar binnen laten lopen en deze ontmoeting laat plaatsvinden in de huiskamer of de tuin! Meer ruimte, meer licht, en vaak ook een mooiere plek om elkaar te bewonderen dan zo’n krappe rommelige gang.

2. Bij het altaar. Jullie hebben elkaar nog niet eerder gezien en de eerste blik die jullie op elkaar werpen is het moment dat jullie het ja-woord tegen elkaar gaan zeggen! Super emotioneel en spannend. Dit kan een ceremonie zeker ook extra emotioneel maken! Een mooie optie als jullie vroeg op de dag trouwen!

3. Een speciaal gekozen locatie. Bijvoorbeeld na de voorbereiding naar een mooie plek in het bos, een park, of het strand gaan en daar afspreken. Een van de twee wacht op de afgesproken plek, en de ander komt de hoek omlopen. Dit is iets dat keer op keer prachtige momenten oplevert! Een prachtig emotioneel moment verdient en mooie locatie. Elke keer als een bruidspaar besluit om van de “first look” een mooi moment te maken worden wij enthousiast. uit ervaring weten we hoe mooi dit is. Dus wat ons betreft is dit zeker een aanrader!!! Meteen aansluitend kan dan de shoot gedaan worden, zo heb je een 2 in 1. Ook wel fijn met je dagindeling!

4. Op de trouwlocatie. Soms als de hele dag op een locatie word gedaan en het bruidspaar zich daar ook klaar maakt is de First look ook op de trouwlocatie! Geweldig natuurlijk omdat op een trouwlocatie er altijd talloze mooie plekjes zijn om elkaar voor het eerst te ontmoetten!

TIP 08 – Stuur liever geen mensen weg!

Voor de ceremonie willen jullie bepaalde mensen hebben, de toast en de bubbles zijn voor iets meer mensen, dan hebben jullie voor het diner weer een select groepje (ik bedoel, zo’n diner is best kostbaar) en tot slot is iedereen weer voor het feest welkom!

Het lijkt dus onoverkomlijk dat er mensen tussentijds weggestuurd moeten worden. En we hebben gemerkt in het verleden, dat is best sneu. Helemaal als mensen van ver komen en vervolgens in een wildvreemde stad de hele middag en avond ronddwalen wachtend dat ze weer welkom zijn. Helemaal als jullie de toast en bubbels en het diner op dezelfde locatie hebben hebben we gemerkt dat de niet-genodigte gasten voor het diner dus allemaal niet zelf weg gaan. En dat de ceremoniemeester de verschrikkelijke taak heeft om deze mensen weg te sturen. En geloof ons, dat is niet leuk. Ook niet voor het bruidspaar. Op papier zag het er goed en logisch uit, maar in de praktijk is het niet handig.

En opzich als jullie elk onderdeel op een andere plek doen hoeft er in ieder geval niemand weggestuurd te worden. Hoewel (zie tip 03) er een grote kans is dat mensen tegen de avond toch best gaar zijn helemaal als ze tussendoor een paar uur weg moesten.

Oplossing: Zorg dat in de loop van de dag jullie gasten OPLOPEN! En plan de gebeurtenissen op volgorde van aantal genodigden! Dit is een trend die we hebben zien opkomen de afgelopen jaren en wij zijn fan!

Voorbeeld: Begin de dag wat later eventueel met uitgebreid ontbijt en begin heerlijk relaxed met de voorbereidingen om jullie klaar te maken en aan te kleden. Daarna het “first look” momentje. Daarna (eventueel naar de locatie toe) door met wat lichte hapjes met de meest belangrijke familie en vrienden op de locatie, dan knijpen jullie er kort tussen uit voor de fotoshoot. Als jullie terug komen zit iedereen klaar voor jullie diner, na het diner staat de ceremonie klaar en komen er meer mensen binnen om de ceremonie bij te wonen. Daarna de Toast met bubbels en word er gezellig geborreld en later komen er nog meer mensen bij voor het feest!
Tadaa! Niemand hoefde weg en langzaam loopt het gezeldschap op in aantal. Super fijn! Dit is maar een van de voorbeelden die we voorbij hebben zien komen afgelopen jaren, maar er zijn hier nog veel meer variaties op te bedenken!

Tot slot!

Dit waren een paar van onze beste tips! Hoe jullie de dag ook inplannen en welke keuzes jullie ook maken…
Het is jullie dag, niets moet, alles mag en GENIET!

Kijk nog eens rustig rond op onze website naar al onze foto’s en video’s. Als jullie besluiten dat ons werk jullie aanspreekt en bij jullie past check dan snel of jullie datum nog vrij is!

Als we jullie datum beschikbaar zijn kunnen we het beste eens gewoon gezellig koffie en thee gaan drinken om te kijken of we een klik hebben. We horen dan graag al jullie plannen en ideeen voor de grote dag en we denken graag met jullie mee! Wellicht hebben we nog andere tips en ideen om jullie verder opweg te helpen met de voorbereidingen. Maak er een feestje van en geniet van alle voorpret.

Liefs Jolanda & Michiel